image

Nieuwe media

Interactieve
en immersieve
non-fictie

IDFA DocLab 2018: Humanoid Cookbook

Het onderzoeken van interactieve projecten en immersieve documentairekunst sinds 2007


Wat betekent het om mens te zijn in een door technologie ontregelde wereld? Dit was in 2018 de centrale vraag van IDFA’s nieuwe media-programma DocLab, met dit jaar het thema Humanoid Cookbook.


IDFA DocLab zoekt het antwoord in games, virtual reality-kunst, interactieve documentaire-installaties, kunstmatige intelligentie, live performances en – dit jaar voor het eerst – culinaire experimenten.


Lancering vijfjarig R&D-programma


In 2018 lanceerde IDFA DocLab een vijfjarig Research & Development-programma in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT Open Documentary Lab) en andere partners. Het R&D-programma zet het festival in als living lab waar plaats is voor artistiek experiment, onderzoek in een veranderend medialandschap en ontwikkeling over de grenzen van disciplines heen. We maken de totstandkoming van baanbrekende kunstwerken mogelijk, brengen deze naar het publiek, en wat we daarvan leren delen we met de rest van de wereld. In het R&D-programma focusten we in 2018 op de relatie tussen Artificial Intelligence en auteurschap in kunst.


Projecten in opdracht van IDFA DocLab


IDFA DocLab initieert jaarlijks nieuwe producties, brengt makers uit verschillende disciplines samen en onderzoekt nieuwe manieren om bestaand werk te presenteren aan een breed publiek. In 2018 zijn hier o.a. The Collider (Anagram) en A Dinner with Frankenstein AI (Lance Weiler, Nick Fortugno en Rachel Ginsberg) uit voortgekomen.

In 2018 werd voor de tweede keer de Film Fund DocLab Interactive Grant toegekend en wel aan drie Nederlandse projecten. Een daarvan is Eat | Tech | Kitchen van Klasien van de Zandschulp en Emilie Baltz, een bijzonder project dat het manifest La cucina futurista uit 1932 nieuw leven in blaast: een chatbot nodigt bezoekers uit om hun dromen en angsten over de toekomst te delen en vertaalt dat naar recepten en nieuwe tafelrituelen. De interactieve documentaire The Industry VR brengt de Nederlandse drugsindustrie in kaart: terwijl je rondkijkt op hun werkplekken, vertellen wiettelers en cokehandelaren over de kicks en de stress van hun illegale werk. Het derde project, Common Good, zal later in 2019 worden gerealiseerd.


IDFA DocLab voor professionals


De Interactive Conference bracht ook in 2018 weer digitale pioniers, kunstenaars en denkers bijeen voor een dag vol inspirerende presentaties, toekomstvisies en publieksexperimenten. Daarnaast vond tijdens de Immersive Network Summit een aantal ‘expert meetings’ plaats en gingen professionals uit het veld met elkaar in gesprek over de toekomst van immersieve media aan de hand van case studies, onderzoeksresultaten en demo's. Tot slot bood DocLab Academy twintig jonge makers, op het snijvlak van documentaire storytelling en interactieve media, een internationaal programma om hun werk verder te ontwikkelen.


Bekijk alle talks van de IDFA DocLab Interactive Conference hier.

IDFA DocLab werd mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, CLICKNL, Nederlands Filmfonds, Google, ARTE, Diversion Cinema, Vlaams Audiovisueel Fonds en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Research collaborations: MIT Open Documentary Lab en Beeld en Geluid.