image

IDFA voor professionals

IDFA Bertha Fund

IDFA rond de wereld

2018 was een enerverend jaar voor het IDFA Bertha Fund, dat de creatieve documentairesector in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa (IBF-regio's) stimuleert en versterkt. Het was een jaar van sterke samenwerkingsverbanden, zowel oude als nieuwe. In november presenteerde het fonds het nieuwe Nederlandse Filmfonds + IDFA Bertha Fund Co-production Scheme, dat coproductiesubsidies verstrekt aan door IBF ondersteunde projecten met een Nederlandse coproducent. Tot blijdschap van het fonds konden zij een hernieuwd partnerschap aankondigen met de Bertha Foundation voor een periode van drie jaar, tot 2021.


Via de financieringsregelingen IBF Classic en IBF Europe verstrekte het fonds bijdrages voor ontwikkeling, productie en distributie aan documentaireprojecten uit IBF-regio's. In 2018 ontving het IBF 541 aanvragen voor de IBF Classic-categorie, die ontwikkelings- en productiesteun biedt aan filmmakers uit deze regio's. In totaal werd € 222.057 toegekend aan 21 projecten afkomstig uit onder andere El Salvador, Bhutan, Mozambique en de Filippijnen.

De activiteiten van de IBF Europe-categorie waren evengoed indrukwekkend. Met de IBF Europe - International Co-production-categorie, gericht op internationale coproducties met minstens één Europese en één niet-Europese producent, heeft het fonds aan zes projecten elk € 40.000 euro toegekend. De selectie omvatte coproducties uit onder meer Chili, Nederland, Afghanistan, Duitsland, India en Oekraïne. Met IBF Europe - Distribution of International Co-production-categorie heeft het fonds in totaal € 90.000 toegekend aan de wereldwijde distributie van twee projecten uit Egypte en één uit de Democratische Republiek Congo.


Tegen de start van het festival waren er maar liefst vijftien door IBF ondersteunde films gerealiseerd, waarvan er tien de selectie van IDFA haalden. Vijf IBF-projecten werden gepitcht op IDFA Forum en zeven IBF-projecten namen deel aan IDFAcademy. Uiteindelijk wonnen twee door IBF gesteunde films prijzen: de Special Jury Award voor Feature-Length Documentary ging naar Los Reyes, en Kabul, City in the Wind opende het festival en nam daarna de Special Jury Award for First Appearance mee naar huis.


Buiten Amsterdam veroverden verschillende door IBF ondersteunde films het festivalcircuit. Een daarvan sleepte begin 2019 zelfs een Oscarnominatie in de wacht voor Best Documentary Feature, te weten Of Fathers and Sons. Deze film werd tevens vertoond op meer dan 100 festivals en won 28 prijzen. Andere IBF-films deden het uitzonderlijk goed in hun thuisland: de succesvolle release van When the Guns Go Silent brak records in Colombiaanse bioscopen en Heiress of the Wind werd de eerste Nicaraguaanse kaskraker ooit.

IDFA Bertha Fund werd gesteund door Bertha Foundation en Creative Europe Media.