image

IDFA voor professionals

IDFA's markten

IDFA Forum

IDFA Forum is een van de grootste coproductie- en cofinancieringsmarkten voor documentaires in Europa. Dit jaar bewees het Forum weer een perfecte ontmoetingsplaats te zijn, die onafhankelijke filmmakers en producenten verbindt met potentiële financiers, coproducenten, distributeurs, fondsen en andere belanghebbenden uit de documentaire-industrie. Dit jaar breidde het bereik van het Forum zich uit naar meer regio's, meer filmmakers en meer documentairegenres, terwijl tegelijkertijd de selectie werd aangescherpt en meer één-op-één-gesprekken met financiers werden gehouden. Diversiteit was op meerdere niveaus te zien: met het Forum bleven we streven naar gendergelijkheid en geografische diversiteit in de selectie, maar er werden ook nieuwe belanghebbenden toegelaten.


In 2018 ontving IDFA Forum een recordaantal van 770 ingezonden projecten. Een commissie van internationale experts maakte hieruit een definitieve selectie van 51 projecten, die een grote variatie aan culturen en documentairevormen weerspiegelen. De productiebedrijven van de geselecteerde projecten zijn gevestigd in 24 verschillende landen, met een hoger percentage projecten dan voorgaande jaren afkomstig uit niet-westerse landen.

Zoals altijd bevatte de selectie nieuwe projecten van zowel gevestigde filmmakers als opkomende talenten. Een van de belangrijkste stemmen van de Iraanse documentaire, Mehrdad Oskouei, wiens vorige film Starless Dreams 37 prijzen won op meer dan 120 filmfestivals, introduceerde zijn nieuwste documentaireproject Sunless Shadows (gepitcht met de werktitel The Revisited). Bekende filmmakers Mohamed Al-Daradji (Irak's Invisible Beauty, België) en Hemal Trivedi (The Half Truths, India, Verenigde Staten) presenteerden hun nieuwste projecten, net als de opkomende talenten Sun Hee Engelstoft (Forget Me Not, Denemarken) en AyseToprak (The Other Half, Turkije).


De ruim 650 Forum-gasten werden vier dagen lang verwelkomd in het Compagnie Theater en in de Zuiderkerk. Terugkerende gasten waren onder meer filmmakers Nanfu Wang (Untitled Cuba Project, Verenigde Staten), Camilla Nielsson (Democrats II, Denemarken) en Renzo Martens (A Gentrification Program, Nederland), evenals gevierd DocLab-kunstenaar Ali Eslami (nerd funk, Nederland, Iran) in het Crossmedia Forum. In de selectie van 2018 waren vier films ondersteund door het IDFA Bertha Fund en vier filmmakers namen eerder deel aan de IDFAcademy Summer School. Het festival profiteerde in 2018 weer aanzienlijk van de oogst van het Forum: 13 films die eerder op het IDFA Forum waren gepitcht, waren op IDFA 2018 te zien.

IDFA Forum werd mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Creative Europe Media.

Rough Cut Screenings

Elders op het festival werd een recente traditie voortgezet. Docs for Sale en IDFA Forum presenteerden samen opnieuw de Rough Cut-screenings, waarvoor zeven projecten werden geselecteerd die in de laatste productiefase zitten en zoeken naar financiering en distributiemogelijkheden. Deze werden vertoond aan financiers in een intieme bioscoopsetting. Tot vreugde van het IDFA Industry-team kregen de Rough Cut-screenings dit jaar een serieuze boost. Er waren meer inzendingen dan ooit tevoren en verschillende van de hier vertoonde projecten gingen in 2019 in première op Berlinale en Sundance.

Docs for Sale

IDFA’s Docs for Sale is een van de belangrijkste markten voor documentaires ter wereld; ook in 2018 maakten we hiermee de handel in hoogwaardige documentaires mogelijk. We brachten weer meer dan 300 tv-aankopers, sales agents, distributeurs en festivalprogrammeurs bij elkaar in Amsterdam – en online via onze catalogus – om een selectie van de nieuwste en beste documentaires te bekijken op de internationale markt. Zij bezochten onze populaire screeningcabines, de bekende Docs for Sale Lounge, Meet the Professionals-sessies, Happy Hours en andere events met uitstekende netwerkmogelijkheden.

Docs for Sale is een alsmaar groeiende marktplaats voor zowel bioscoop- als tv-documentaires en daarmee een belangrijk event voor documentaireprofessionals. In totaal haalden 451 titels de catalogus van 2018, afkomstig uit 74 verschillende (co)productielanden. Voor de presentatie van deze uitgebreide collectie wilde Docs for Sale graag iets nieuws proberen: voor het eerst werden geselecteerde titels pas na hun wereldpremière op IDFA beschikbaar gesteld in de Docs for Sale-screeningcabines, wat ertoe leidde dat er iedere dag nieuwe, gewilde titels in de cabines bijkwamen.

Docs for Sale werd mogelijk gemaakt door Screening Factory.