image

IDFA voor professionals

Waar de industrie samenkomt

IDFA voor professionals

De meer dan 3.400 internationale filmmakers en andere filmprofessionals die te gast waren tijdens IDFA 2018 maakten van Amsterdam een bruisende ontmoetingsplaats voor de documentaire-industrie. IDFA verwelkomde niet alleen gevestigde namen, maar ook jong talent en nieuwe spelers; we focusten aan de ene kant op meer artistieke documentaires en aan de andere kant op onderwerp-gedreven documentaires en we creƫerden kansen op de markt voor zowel interactieve projecten, als bioscoop- en tv-releases. Alles wat er gebeurde op de documentairemarkten, in meetings en in de filmzalen was bedoeld om de filmprofessionals op de hoogte te brengen van de snel veranderende industrie.

Voorafgaand aan het festival reisde het IDFA Industry-team de wereld rond. In 2018 bezochten we tientallen festivals en evenementen voor professionals, waar we aanstormende filmmakers ontmoetten en prijzen uitreikten aan veelbelovende, nieuwe documentaireprojecten. In totaal werden acht prijzen uitgereikt tijdens events in Beiroet, Calcutta, Taipei, Praag, Durban, Montevideo, Sarajevo en Bali. We haalden de winnaars naar IDFA voor een festivalbezoek op maat, inclusief deelname aan IDFAcademy en IDFA Forum, begeleiding van een scriptadviseur of sales agent en andere netwerkmogelijkheden. In november namen ook vijftien internationale delegaties, onder meer uit West-Afrika en de Palestijnse gebieden, deel aan de netwerkactiviteiten en mogelijkheden om lokale contacten uit te wisselen en coproducenten te vinden.

Industry Programma

Het Industry-programma bestond uit een breed aanbod van bijeenkomsten gericht op kennisoverdracht, kennisdeling en netwerken. Met lezingen en adviesgesprekken brachten we onze gasten op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het documentairelandschap. Coproductie kreeg aandacht via evenementen zoals het Producers Network en een bijeenkomst over de ethiek van coproduceren. Een nieuw onderdeel van het programma was een serie denktanks waarin urgente kwesties op de agenda werden gezet. Hierin kwamen onder meer SVoD (Subscription Video on Demand) en een meer inclusieve festivalprogrammering aan bod.


Voor de eerste keer zetten we ons Industry-programma op langs vijf verschillende thema's, die elk een belangrijk onderwerp weerspiegelen in het huidige, veranderende documentairelandschap:

Documentary in Demand onderzocht de toestroom van nieuwe spelers, platforms en technologieƫn op de markt, en hun positie in relatie tot gevestigde distributiemodellen.


Shifting Paradigms belichtte de evolutie van coproductie, de noodzaak ervan voor huidige documentairefilms en nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor het maken en verspreiden van documentaires.


Diamonds Are Forever keek naar de toekomst van het filmerfgoed, en besprak belangrijke vragen over de hedendaagse wijze van archiveren en vaak verhulde machtsstructuren.


Rehearsing the Future dook in alles waar de niet-lineaire documentairemaker van droomt: van live-performances en meeslepende installaties tot augmented reality en Artificial Intelligence.


Among Filmmakers verkende ervaringen van auteurs en verhalen, perspectieven en worstelingen waar de hedendaagse industrie mee te maken heeft.