image

IDFA door het jaar heen

Meer dan een festival

Documentaireliefhebbers kunnen, naast het festival in november, het hele jaar door van IDFA genieten.


The best of IDFA on tour


Van januari tot en met april kunnen bezoekers in 43 filmtheaters door heel Nederland kennismaken met een selectie van prijswinnende films die tijdens de laatste editie van IDFA te zien waren. In 2018 waren dit onder meer Amal (de openingsfilm van het festival in 2017) en The Other Side of Everything, die de prijs voor beste lange documentaire in 2017 in de wacht sleepte. Wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.


IDFA Specials


Ieder jaar geeft IDFA een voorproefje van het nieuwe festivalprogramma tijdens de IDFA Specials in Pathé Tuschinski in Amsterdam: in 2018 vertoonden we in mei Hale County This Morning, This Evening met een nagesprek tussen artistiek directeur Orwa Nyrabia en regisseur RaMell Ross. In september vond de première plaats van Putin’s Witnesses van Vitaly Mansky. Ook hier was een inleiding en nagesprek met schrijver, journalist en Rusland-kenner Pieter Waterdrinker en sprak de regisseur via een live-streamverbinding over zijn film.

IDFA x Partners


IDFA weet inmiddels steeds beter een jong, cultureel divers publiek te bereiken. Dat doen we door maandelijks events te organiseren met partners als de Melkweg, Tolhuistuin en Kriterion. Ook werken we actief samen met andere festivals zoals Black Achievement Month en Da Bounce Urban Film Festival, waar een selectie van IDFA-documentaires te zien was. Daarnaast vindt iedere zomer IDFA by Night plaats in cultureel centrum Pakhuis de Zwijger, waar twee weken lang iedere avond IDFA-documentaires worden vertoond.


IDFA online


Tot slot is er IDFA’s online collectie. In 2018 waren er maar liefst 763 documentaires via onze website te bekijken, een deel gratis en een deel betaald. Regelmatig vragen we een gastcurator om een selectie van documentaires uit de IDFA-collectie te maken. In het kader van Amsterdam Dance Event heeft bijvoorbeeld DJ Eddy de Clerq een set films samengesteld. Ook linkten we een aantal films aan een actueel thema, zoals de Internationale Dag van de Mensenrechten. Daarnaast maken we IDFA-films ook beschikbaar op andere platforms als het Nederlandse Cinetree en het internationale GuideDoc.