image

Partners

Inspireren door
samen te werken

Partners

IDFA werkt nauw samen met verschillende partners waarmee we onze waarden delen. Ieder jaar komen er nieuwe partijen bij die zich door een partnership met IDFA positioneren als een creatieve, betrokken organisatie. Als Premium Partner ondersteunt de BankGiro Loterij het hele publieksfestival, met nadruk op The Best of IDFA on Tour en IDFA in Carré. Daarbij kunnen BankGiro Loterij VIP-KAART-houders gratis naar documentaires van IDFA. De Volkskrant en VPRO organiseren elk jaar drukbezochte filmdagen met een eigen selectie tijdens het festival. IDFA en VICE schrijven samen een documentairepitch uit waarbij getalenteerde makers hun idee voor een VICE-documentaire kunnen presenteren. En samen met private bank InsingerGilissen organiseren we jaarlijks een documentaireweekend voor hun relaties tijdens het festival.


Dankzij partners kan IDFA haar activiteiten uitbreiden, kunnen we nieuwe en bestaande doelgroepen aanspreken en brengen we documentaires gezamenlijk onder de aandacht bij een breed publiek.

Bestaande partnerships

In 2018 zetten we veel van onze bestaande partnerships voort, waaronder de samenwerking met Beeld en Geluid als partner van de Nederlandse competitie. De NTR organiseerde wederom de Avond van de Wolf, een avondprogramma met drie eigenzinnige kunstdocumentaires. Met De Groene Amsterdammer organiseerde IDFA een speciale dag in Pathé De Munt voor De Groene-abonnees. De Nederlandse Publieke Omroep zond opnieuw een uitgebreid IDFA-programma uit op NPO2. En samen met Oxfam Novib presenteerde IDFA dit jaar weer de Oxfam Novib Selectie. Facilitair werkte IDFA samen met Pathé, Filmtechniek en Beamsystems. Tot slot weet IDFA zich gesteund door een groot aantal donateurs en suppliers.


Nieuwe partners

Naast de succesvolle filmdagen met onze vaste partners, organiseerden we ook evenementen door het jaar heen met een groeiend aantal culturele instellingen, poppodia en broedplaatsen. Zo waren er in 2018 voorstellingen in onder andere Skatepark NOORD/FC Hyena, Melkweg, Tolhuistuin en Podium Mozaïek. Hiermee willen we IDFA-documentaires aanbieden op plekken waar je ze niet verwacht en voor publiek dat vaak nog niet met ons bekend is.

Vrienden van IDFA

Zakelijke en particuliere donateurs van IDFA geloven in de kracht van documentaires en steunen daarom het festival met een structurele bijdrage. Iedere donateur krijgt daarbij passende privileges. Het is ook mogelijk om filmprojecten te steunen van makers uit niet-westerse landen of IDFA op te laten nemen in je testament. In 2018 hebben zich meer dan 3.300 Vrienden aan IDFA verbonden. De in 2011 gelanceerde Dikke Vrienden Club telde eind 2018 100 leden. In oktober 2018 lanceerden we ook een nieuwe optie in ons donatieprogramma, waarmee je IDFA kunt steunen via een zelfgekozen doel. Hierna mochten we vier nieuwe donateurs verwelkomen als ‘Dikke Vriend+’.


Partnerdagen tijdens het festival

IDFA in Carré-dag i.s.m. BankGiro Loterij
Oxfam Novib Selections
VPRO (P)Review Dag
de Volkskrant-dag
Volkskrant Magazine-dag
De Groene Amsterdammer-dag
VICE Night at IDFA
CJP Decoded: IDFA in one day 
NPO 2Doc Primeurs


Programma-onderdelen
met partners op andere locaties

IDFA x Black Achievement Month
IDFA x Bijlmerpark Theater
IDFA x FC Hyena x Skatepark NOORD
IDFA x Podium Mozaïek
IDFA x Tolhuistuin
IDFA x Melkweg: Talen
t Talks #1
IDFA x LAB111 x Amsterdam Dance Event

Subsidiënten en fondsen

IDFA wordt structureel gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenscap en Gemeente Amsterdam. Daarnaast ontvangt IDFA bijdragen van verschillende fondsen en subsidiënten. Hoofdpartners Fonds 21 en het VSBfonds, evenals Stichting Democratie en Media en Creative Europe Media ondersteunen IDFA met een bijdrage voor de publieksprogrammering en het bereiken van een nieuw, jong, en divers publiek. Ammodo ondersteunt de jaarlijkse competitieprogramma's en met steun van Stichting Dioraphte, VEVAM, Creative Europe Media en het NPO-fonds worden alle activiteiten gericht op jonge talenten ondersteund.

Het Europese MEDIA programma ondersteunt naast het publieksprogramma en IDFAcademy ook de co-financieringmarkt IDFA Forum en het IDFA Bertha Fund. Prins Bernhard Cultuurfonds is hoofdbeguntsiger van het programmaonderdeel IDFA on Stage. Alle DocLab-activiteiten, waaronder een vijfjarig Research & Development-programma in samenwerking met MIT Open Documentary Lab worden gefinancierd met steun van het Nederlands Filmfonds, CLICKNL en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. In 2018 lanceerde het IDFA Bertha Fund samen met het Nederlands Filmfonds een nieuwe oproep tot inzenden van voorstellen om coproducties tussen Nederlandse en internationale producenten te bevorderen. Tot slot ontvangt IDFA een bijdrage van JustFilms Ford Foundation voor het versterken van de organisatie.

Club IDFA

Bedrijven die documentaires een warm hart toedragen, kunnen lid worden van Club IDFA. Vijftien organisaties uit het Amsterdamse bedrijfsleven waren in 2018 aangesloten bij Club IDFA. Tijdens het festival organiseerde IDFA het jaarlijkse Club IDFA Diner, waar leden met hun relaties aanwezig waren. Daarnaast hebben verschillende leden met relaties één of meer voorstellingen uit het festivalprogramma bezocht, gekoppeld aan een exclusieve borrel. De clubleden zijn ook altijd aanwezig tijdens de IDFA Specials, evenementen die door het jaar heen plaatsvinden.