image

Inclusie & diversiteit

All inclusive

Diversiteit en inclusie in festivalprogrammering

Een festival met minimaal 50% films en nieuwe media-projecten van vrouwelijke regisseurs; een programmering met een aanzienlijk aantal films uit ondergepresenteerde regio’s; competities die worden gejureerd door minimaal 50% vrouwen en professionals die niet meer voornamelijk uit West-Europa, maar uit de hele wereld afkomstig zijn.


Dit zijn enkele idealen voor ons festival. Maar bij IDFA vinden we dat het opleggen van quota’s niet ver genoeg gaat. Als grootste documentairefestival ter wereld kunnen we ons inzetten voor blijvende verandering, wat betekent dat de huidige filmindustrie opnieuw moet worden ingericht.

In september 2018 tekenden we de '5050x2020 Pledge for Gender Parity and Inclusion in Film Festivals'. Het initiatief 5050x2020 werd gelanceerd op het filmfestival van Cannes in 2018 en ook ondertekend door onder meer de festivals van Cannes, Venetië, Toronto, Locarno, Annecy en Sarajevo. Dit houdt in dat de festivals zich inzetten voor grotere gendergelijkheid door zich te houden aan een reeks strenge maatregelen op het gebied van transparantie en verantwoording, bijvoorbeeld over samenstelling van de organisatie.


Een denktank op IDFA 2018 vormde het startpunt voor paneldiscussies over diversiteit in festivalprogrammering. Tijdens deze panels gaan we met directeuren en programmeurs van internationale festivals in gesprek over meer gendergelijkheid in het programma, aandacht voor minderheden én het aantrekken van een publiek dat al die verschillende groepen representeert.