IDFA

Een kennismaking

Wat is IDFA?

IDFA is de afgelopen periode uitgegroeid tot een internationaal documentaire-instituut dat gidst, inspireert en stelling neemt. Dit instituut bestaat uit een (publieks)festival, een fonds, twee markten, een nieuwe media-, talenten- en educatief programma én een online platform. Een instituut dat zich richt op publiek, professionals en scholieren en dat selecteert op artistieke kwaliteit van documentairefilms, naast urgentie en toegankelijkheid. Een instituut waar inclusie en gendergelijkheid belangrijke uitgangspunten zijn en waar in alle geledingen extra aandacht is voor talentontwikkeling, nieuwe media en diversiteit.

Missie

IDFA stelt zich ten doel creatieve documentairefilms en toeschouwers bij elkaar te brengen. Daarom stimuleert IDFA de productie en de verspreiding van een divers aanbod van documentaires en ontwikkelt IDFA de vraag naar documentairefilms. Zo levert IDFA een bijdrage aan het versterken van het internationale documentaireklimaat, specifiek door meer inclusie te bevorderen en ondergerepresenteerde filmmakers een stem te geven.

Visie

IDFA gelooft in de kracht van documentaires. In creatieve documentaires die verdiepen, onthullen en inspireren. In documentaires die mensen dichter bij elkaar brengen. En in documentaires die staan voor verandering doordat ze mensen in beweging brengen.

Wat maakt IDFA Uniek?

Omvang

IDFA is het grootste documentairefilmfestival ter wereld en behoort tot de top drie van grootste culturele evenementen in Nederland.

Impact

IDFA heeft maatschappelijke impact en brengt de wereld samen door de selectie van artistieke, urgente en maatschappelijk relevante verhalen.

Kwaliteit

IDFA staat voor kwaliteit, het beste van het beste op het gebied van documentaires, is artistiek hoogwaardig en een gerenommeerd internationaal keurmerk.

De online collectie

Naast het jaarlijkse festival waar de nieuwste documentaires worden vertoond, beheert IDFA tevens een omvangrijke online collectie. Binnen deze collectie heeft IDFA verschillende sets van documentaires gecureerd die aansluiten op belangrijke thema's.

Facts & Figures 2020

(Cijfers 2021 volgen nog)

2,275,691 gebruikers 3,473,235 sessies 10,845,687 unieke pagina bezoeken

6,070 vermeldingen inwereldwijde media

83,776 Facebook volgers 21,400 Instagram volgers 61,341 LinkedIn volgers 65,092 Twitter volgers

IDFA Paviljoen in VondelCS

In de zomer van 2022 verhuist IDFA naar VondelCS! Op deze imposante plek is IDFA als internationaal festival het hele jaar zichtbaar en speelt het een grote rol in het culturele leven van de hoofdstad. IDFA ontwikkelt zich van festival naar fysiek instituut met een mix van openbare en publieke vertoningen.

Voor partners ontstaat daarmee ook de mogelijkheid om op deze plek eigen vertoningen en bijeenkomsten te organiseren of inhoudelijk te participeren aan publieke programma's.