Creatieve documentaires

De creatieve documentaire is het uitgangspunt van IDFA. Dit zijn documentaires die filmisch zijn vormgegeven en uiting geven aan de visie van de maker. Deze artistieke eis is het belangrijkste uitgangspunt van de programmering van het festival. De creatieve documentaire valt binnen het domein van de kunsten.

De context: het verhaal van IDFA

De grote meerwaarde van IDFA is dat de documentaires en projecten in een context worden geplaatst. Dat gebeurt door middel van nagesprekken met regisseurs en publiek, reflecties door experts maar ook door verschillende (online) publicaties. Regelmatig zijn er tijdens het festival ook hoofdpersonen uit de documentaire aanwezig voor het inhoudelijke nagesprek.

Een onvergetelijke ervaring

Die context onderscheidt een filmvertoning bij IDFA van een reguliere vertoning en draagt bij tot het evenement dat IDFA is: een arena voor de vertoning van films en het voeren van een debat over maatschappelijke onderwerpen en thema's, waardoor een onvergetelijke ervaring met diepgang en inzichten wordt meegegeven.

Referenties

Vele partners werken al jaren samen met IDFA vanwege deze succesformule. Een selectie van partnervoorbeelden:

NGO Oxfam Novib Al dertig jaar organiseert IDFA samen met Oxfam Novib drie speciale voorstellingen met een verdiepend nagesprek onder de naam Oxfam Novib Selection. Tijdens deze voorstellingen staan de belangrijkste thema's van Oxfam Novib centraal. Oxfam Novib kan voor deze voorstellingen donateurs en belangrijke relaties uitnodigen.

Private Bank InsingerGilissen Met InsingerGilissen werkt IDFA al 10 jaar samen aan een programma voor de belangrijke klanten van InsingerGilissen. Zij krijgen een weekend vol documentaires en verdiepende nagesprekken aangeboden, onder het genot van een hapje en een drankje.

Adviesbureau JBR Zeist JBR en IDFA werken ieder jaar intensief samen aan een exclusieve voorstelling tijdens het festival met voorafgaand een diner. De keuze van de film onderschrijft altijd een van de kernwaarden van de organisatie. Gedurende het jaar worden inhoudelijke rondetafel discussies georganiseerd voor zakelijke relaties van JBR, inclusief nagesprekken met professoren en filmmakers.

Opinieweekblad De Groene Amsterdammer In samenwerking met hoofdredacteur Xandra Schutte selecteert IDFA 6 films + Q&A's voor de De Groene Amsterdammer Dag. Aanvullend op dit programma verschijnt een uitgebreid opiniestuk in de Groene Amsterdammer tijdens het festival.

Volkskrant ​De Volkskrant & De Volkskrant Magazine Dag zijn twee bijzondere dagen tijdens het festival. De film recensent en Chef VK Magazine selecteren 5 highlights van het festival per dag voor hun lezers en voor het grote publiek.

IDFA presenteert jaarlijks 300 documentaires en heeft een uitgebreide online collectie opgebouwd met meer dan 1000 titels. Onderstaand een selectie van voorgaande jaren waarin actuele thema's centraal staan:

Bigger than Us France - 2021 - Flore Vasseur - 96 min

Overal ter wereld vragen jongeren aandacht voor schijnbaar uiteenlopende problemen: klimaatontwrichting, inperking van de persvrijheid, sociale onrechtvaardigheid, voedselonzekerheid, mensenrechtenschendingen of een gebrek aan toegang tot onderwijs. Allemaal geloven ze dat het anders kan en moet, en dat zij het verschil kunnen maken. Zoals Melati, die er als kind met haar zusje voor zorgde dat de verkoop van plastic zakjes en wegwerpverpakkingen op Bali werd verboden. Voor deze hoopgevende film reist Melati, inmiddels twintig, de wereld rond, op zoek naar medestrijders. Leeftijdgenoten die misschien het nieuws niet halen, maar wel levens veranderen en soms zelfs redden. Een van hen is Mary, die naar Griekenland is gegaan om bootvluchtelingen te helpen. Ze wil zeker weten dat ze alles in haar macht heeft gedaan om de situatie te verbeteren, hoe klein haar bijdrage ook is. Ook in Malawi, Libanon, Brazilië, Oeganda en de Verenigde Staten ontmoet Melati jongeren die soms met gevaar voor eigen leven proberen de fouten van de generaties voor hen te repareren. Waar halen ze de kracht vandaan? Wat drijft hen?

Máxima United States, Peru - 2019 - Claudia Sparrow - 88 min.

Wat lijkt op een kale lap grond ergens hoog in de Peruaanse Andes, is voor Máxima en haar familie het middelpunt van hun leven. Ze hoeden er hun vee, verbouwen groente, plukken geneeskrachtige kruiden en halen drinkwater uit het bergmeer. Maar de adembenemende luchtopnames van het landschap die we zien worden ontsierd door een enorme krater: deze omgekeerde piramide van 200 meter diep is de nabijgelegen goudmijn, een van de grootste ter wereld. Het mijnbedrijf wil uitbreiden, ook naar de grond van Máxima. Een buitensporige politiemacht slaat het gezin hun boerderij uit, wat Máxima’s strijdbaarheid alleen maar aanwakkert. De macht van de sterk vervuilende goudmijn die het drinkwater in gevaar brengt, raakt een snaar in het hele land: Máxima groeit uit tot een symbool voor de strijd voor mensenrechten. Ze voert rechtszaak na rechtszaak terwijl het mijnbedrijf treiterig haar aardappelveldje omploegt. Bij de toeschouwer neemt de verbazing toe over de flagrante hebzucht waarvoor eerste levensbehoeftes moeten wijken. Want, zoals een van de geïnterviewde mensenrechtenadvocaten de absurditeit treffend samenvat: “Goud kun je niet eten.”

Soyalism

Welke gevolgen heeft de groeiende vraag naar vlees in China voor het Amazonegebied? En waarom worden boeren uit Brazilië naar Mozambique gelokt om daar soja te verbouwen? Op onder meer die vragen probeert deze klassieke onderzoeksdocumentaire het antwoord te vinden. De gehele keten van de varkensindustrie wordt gevolgd. Van enorme sojaplantages in het Braziliaanse regenwoud tot aan hypermoderne slachthuizen in China, waar een woordvoerder trots vertelt dat er maar liefst zeshonderd varkens per uur kunnen worden geslacht. De film beschrijft het systeem zoals dat in de Verenigde Staten ontstond en vervolgens geëxporteerd werd over de hele wereld. Waar bedrijven vroeger slechts één onderdeel van de keten voor hun rekening namen, heeft sinds de jaren zeventig een aantal machtige corporaties langzaam maar zeker de gehele industrie in handen genomen. Van de voedselvoorziening voor het vee, die voornamelijk uit soja bestaat, tot aan de slachthuizen en de distributie van het eindproduct. Door middel van interviews en animaties worden de desastreuze gevolgen voor mens en natuur van die alsmaar toenemende industrialisatie van de voedselindustrie inzichtelijk gemaakt.

Taming the Garden Switzerland, Germany, Georgia - 2021 - Salomé Jashi - 92 min.

Een vrouw kijkt snikkend toe wanneer een stokoude boom met wortel en al op een truck met legger het dorp wordt uitgereden. Het is een even absurdistisch als treurig stemmend beeld. In Georgië ontwikkelt de puissant rijke ex-minister-president Bidzina Ivanishvili een botanische privétuin vol zeldzame, oeroude bomen, die hij vanuit het hele land laat aanslepen. Terwijl hij zijn geld en macht aanspreekt om zijn leven te verrijken, ontneemt hij de vrijwel machteloze bevolking haar ziel en zuurstof. De mythische reuzen worden voor een schijntje en onder valse beloften ontworteld. Met achterlating van enorme kraters, wegopstoppingen, treinvertragingen en vernielingen aan eigendommen, de lokale natuur of de bomen zelf. De reis die daarop volgt, over land en zee, wordt vastgelegd in elegante, statische beelden. In tussenliggende scènes bespreken werklui hun kijk op de bizarre klus en worstelen dorpelingen met woede en frustratie. Een enkeling hoopt nog dat Ivanishvili gedane beloftes nakomt. Hoewel regisseur Salomé Jashi zich van commentaar onthoudt, is het politieke statement kristalhelder.

10 Billion - What's on Your Plate? Germany - 2015 - Valentin Thurn - 102 min.

In 2050 zal de wereldbevolking uit maar liefst tien miljard mensen bestaan. Een enorme groei ten opzichte van de huidige zeven miljard, wat volgens diverse wetenschappers – én de voedselindustrie zelf – gaat bijdragen aan zeer ernstige voedseltekorten. In zijn zoektocht naar oplossingen voor dit nijpende probleem reist filmmaker, bestsellerauteur en zelfverklaard food fighter Valentin Thurn de wereld rond, op zoek naar ecologisch én economisch verantwoorde alternatieven voor de massale wijze waarop het overgrote deel van ons voedsel momenteel wordt geproduceerd. Hij bezoekt onder meer een zadenbank in India, waar de lokale bevolking beweert dat de eigen gewassen veel beter bestand zijn tegen de voortdurende overstromingen dan de gemuteerde gewassen van multinationals als Bayer en Monsanto. In Thailand neemt hij een kijkje bij een insectenboerderij. Ook gaat hij langs bij verschillende privé-initiatieven en stadslandbouwprojecten in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland. Alle initiatiefnemers pleiten voor kleinschalige landbouw en het eten van hoofdzakelijk lokaal geproduceerd voedsel, volgens Thurn de enige twee mogelijkheden om de problemen van de toekomst het hoofd te bieden.

Silence of the Tides

Met schitterende zonsondergangen, een divers dierenrijk en landschappen die twee keer per dag veranderen, heeft het Waddengebied zich veelvuldig bewezen als fotogenieke plek. Toch is het grootste intergetijdengebied ter wereld nog nooit zo adembenemend in beeld gebracht als nu. Regisseur Pieter-Rim de Kroon laat in Silence of the Tides zijn beelden voor zich spreken. Net als in Hollands Licht, waarmee hij in 2003 een Gouden Kalf won, zet hij zijn camera vaak voor een lange tijd op één vaste plek. Betoverende natuurtaferelen levert dat op. Opnamen van verschillende tijdstippen schuiven vrijwel onzichtbaar over elkaar, waardoor een drooggevallen zeebodem in korte tijd verandert in een deinende watermassa. Een geraffineerd geluidsontwerp en het samenspel van verschillende lichtinvallen, maken de magie compleet. Militaire oefeningen, pasgeboren lammetjes, parende oesters; al dit leven trekt intussen commentaarloos aan de camera voorbij. Dieren, mensen en getijden blijven in vier seizoenen komen en gaan. Een prachtig vormgegeven portret van een pulserende natuur, die kijkers uitnodigt om zelf op zoek te gaan naar associaties en betekenis.

Gunda

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen. Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, waar zeug Gunda en haar pasgeboren kroost invoelend zijn gefilmd op ooghoogte: de opstelling van speciale 360 gradencamera’s in de schuur van de varkens levert intieme en prachtig natuurlijke beelden op. Langzaam maar zeker groeien de biggetjes op – totdat in de laatste tien minuten het sprookje wreed wordt verstoord door de onverbiddelijke werkelijkheid. De aanstekelijke beelden in dit minimalistisch en meditatief monument voor het imposante varken en haar biggen vormen een betoog dat geheel voor zichzelf spreekt.