Steun ons om de nieuwe IDFA Filmzaal te realiseren!

Als voormalig filmmuseum is VondelCS een plek boordevol filmgeschiedenis middenin een cultureel diverse stad. In dit bijzondere paviljoen in het Vondelpark krijgt IDFA straks een unieke mogelijkheid om het hele jaar door documentaires en nieuwe media te laten zien. Met deze nieuwe vaste plek kan IDFA ook buiten het festival om een belangrijke bijdrage leveren aan het culturele klimaat in Amsterdam, met een mix van openbare vertoningen en besloten bijeenkomsten voor professionals, publiek, donateurs, (film)studenten en scholieren.

Het publieke gedeelte op de begane grond beslaat bijna 600 m2. Hier wil IDFA een bioscoopzaal bouwen met 60 stoelen. Daarnaast zijn er twee zalen die worden gebruikt als flexibele studio’s en debatruimtes. Hierdoor kunnen we een breed publiek documentaires, nieuwe media en andere activiteiten aanbieden, inclusief online en hybride evenementen.

Scroll naar beneden als je meer wilt weten over de programmering!

Financiering van de IDFA Filmzaal

IDFA heeft zelf al een groot deel van het budget dat nodig is om die mooie filmzaal te bouwen. Een plek waar jij straks kunt genieten van alles wat IDFA te bieden heeft. Waar je andere documentaire-liefhebbers ontmoet én voor of na de film een drankje kunt drinken of een hapje kunt eten.

De totale kosten voor de verbouwing en benodigde apparatuur van de filmzaal zijn ongeveer €300.000, waarvan IDFA al tweederde heeft gefinancierd. Via een wervingscampagne hopen we de resterende €100.000 euro bij elkaar te kunnen krijgen.

Onderstaand aanbod delen we tussen 25 juni en 7 juli als eerste onder de Dikke Vrienden van IDFA. Vervolgens kunnen we aan de Vrienden en het overige publiek - hopelijk - laten zien dat we al flink op weg zijn, zodat we de Filmzaal met hun steun echt kunnen gaan bouwen.

Mocht je als ambassadeur willen optreden en de campagne willen delen in jouw omgeving, dan waarderen we dat enorm!

Met je gift draag je bij aan de toekomst en positionering van IDFA als documentaire-instituut. Ook maak je het mede mogelijk dat artistieke documentaires het hele jaar aan een zo breed mogelijk publiek kunnen worden vertoond.

En voor Dikke Vrienden is dit natuurlijk een prachtig clubhuis om elkaar te ontmoeten en af te spreken!

Werving voor de IDFA filmzaal

Adopteer een stoel!

Steun de bouw van de filmzaal door één (of twee) van de 60 stoelen te adopteren met een periodieke schenking waarbinnen je 5 jaar lang steunt met een bijdrage van €300,- per jaar. Het is ook mogelijk het gehele bedrag via een eenmalige schenking te voldoen óf binnen een periodieke schenking juist op te knippen tot een bedrag van €25,- per maand. Je schenking is fiscaal aftrekbaar, waardoor het je netto ongeveer de helft kost. Bereken jouw situatie hier: https://www.anbigift.nl/idfa/

Wij danken jou met:

  • Vemelding van je naam (anoniem mag uiteraard ook) voor een periode van 5 jaar bij de Chair Founders in de filmzaal.
  • Een jaarlijkse uitnodiging voor een exclusieve filmvertoning samen met de andere stoeladopteerders, inclusief borrel in het IDFA café.
  • Een mooi adoptiecertificaat!

De filmzaal voor jou privé

Steun de bouw van de filmzaal door een jaarlijkse periodieke schenking van €2.000 voor maximaal vijf jaar. Het is ook mogelijk het gehele bedrag via een eenmalige schenking te voldoen. Je schenking is fiscaal aftrekbaar, waardoor het je netto ongeveer de helft kost.

Wij danken jou met:

  • Vermelding van je naam (anoniem mag uiteraard ook) voor een periode van vijf jaar bij de Cinema Founders in de zaal.
  • De mogelijkheid om elk jaar een privé documentairevertoning te organiseren voor je vrienden, familie of collega’s. Of een kinderfeestje, dat kan ook. Samen zoeken we een documentaire die aansluit bij jouw wensen!

Eenmalige donatie

Jij staat net als wij te juichen dat er een IDFA Filmzaal komt en steunt dit belangeloos met een zelf te kiezen bijdrage. Natuurlijk zijn we je eeuwig dankbaar voor je warme betrokkenheid en zorgen we met het IDFA-team en alle partners voor geweldige programma's!

Doneren voor deze optie kan direct via het webformulier:

Programmering

De documentaire film staat uiteraard nadrukkelijk centraal, maar er is ook ruimte voor een breed scala van artistieke disciplines zoals fotografie, theater, literatuur en interactieve media. In al deze disciplines stelt IDFA de artistieke kwaliteit centraal, versterkt door ontmoetingen en gesprekken. Tijdens het jaarlijkse IDFA Festival ligt de focus op een internationale selectie van nieuwe films en projecten die hun première bij IDFA beleven.

VondelCS wordt daarmee een dynamisch centrum waar met films, gesprekken, presentaties en tentoonstellingen een blik op de wereld wordt geven in al zijn tegenstrijdigheden, dag in dag uit, week in week uit.

Specials en thematische series

Het hele jaar door zal IDFA gecureerde series en retrospectieven programmeren rond een thema of de actualiteit. Gastcuratoren en sprekers uit allerlei disciplines worden uitgenodigd om de programmering mede vorm te geven.

IDFA voor kinderen

Een belangrijk speerpunt in de programmering van Vondel CS zijn de schoolvoorstellingen, inclusief workshops voor docenten. Net als elk kind in Nederland de Nachtwacht gezien moet hebben, is ons streven om elk kind in Nederland de kans te bieden om een IDFA documentaire te bekijken. Daardoor leren deze jongeren kritisch te kijken, hun horizon te verbreden en te praten over maatschappelijke onderwerpen.

Nieuwe media

IDFA DocLab viert in november 2021 zijn vijftienjarig bestaan. In VondelCS ervaar je het hele jaar door een baanbrekend programma rond nieuwe media. IDFA DocLab onderhoudt via een doorlopend Research & Development Programma sterke banden met toonaangevende makers, onderzoekpartners als MIT en internationale instellingen als SXSW, Sundance en het Phi Centre. Samen met dit netwerk van makers en partners geven we nieuwe media in VondelCS een vaste plek, met kleinschalige exposities, VR vertoningen en interactieve kunst.

IDFA in the Park

Eind juni is het tijd voor een zomer-IDFA: openluchtvertoningen van tien unieke topdocumentaires uit de rijke geschiedenis van IDFA. Elke avond kunnen zo'n 300 kijkers genieten van zorgvuldig geselecteerde films in een zomerse sfeer. Ook zal er dagelijks sprake zijn van een randprogramma met onder meer live-muziek, performances, gesprekken en food & drinks. De vertoningen vinden iedere avond vanaf 22.00 uur plaats en de toegang is gratis!

Workshops & masterclasses

Een van de kernactiviteiten van IDFA is het ondersteunen van filmmakers. Gedurende het jaar organiseren we verschillende workshops, masterclasses en talks voor documentair talent. Deze zijn gericht op jong Nederlands talent én op internationale filmmakers die een week in Amsterdam aan hun project werken. Het organiseren van deze activiteiten in een eigen gebouw zorgt voor meer contact en synergie tussen de deelnemers, ons filmprogramma en het IDFA-team. VondelCS is een plek waar creativiteit kan stromen.

Nederlandse Documentaire Hub

Daarnaast kan er worden samengewerkt met brancheverenigingen als de DDG, NAPA en Vevam. Hun leden maken deel uit van het IDFA-publiek en dragen bij aan het creëren van een Nederlandse Documentaire Hub. De nieuwe ruimte is tevens een plek voor documentairemakers en producenten om rough cuts te delen met een klein publiek, om hun films in première te laten gaan, privé-vertoningen te houden, of zelfs collectieve projecten samen te brengen en te ontwikkelen. Maandelijkse documentaireborrels in het IDFA-café versterken daarbij het hub-gevoel.