Programma

Creatieve documentaires

IDFA Programma

IDFA’s programmeurs letten bij de selectie extra op originaliteit en artisticiteit en bieden zo meer ruimte aan de creatieve documentaire. We tonen aan dat het kijken van een documentaire je niet alleen iets leert over wat er speelt in de wereld, maar dat het ook een artistieke ervaring is die de horizon van de kijker op een andere manier verbreedt. We programmeren ieder jaar ongeveer 300 films en projecten, en we selecteren voor iedere competitie twaalf inzendingen.


Hoogtepunten


Ieder jaar nodigt IDFA een hoofdgast uit voor het festival. In 2018 was dat Helena Třeštíková. Deze ervaren filmmaker is een begrip in haar geboorteland Tsjechië en IDFA koos ervoor haar authentieke werkwijze, waarbij ze haar personages vaak jarenlang volgt, ook bij documentaireliefhebbers buiten Oost-Europa onder de aandacht brengen. Třeštíková stelde een Top 10 samen van haar favoriete documentaires en lichtte deze toe in een Filmmaker Talk. Daarnaast vertoonden we een retrospectief van haar eigen werk.

Voor het eerst brachten we in 2018 documentaire met podiumkunst samen tijdens IDFA on Stage, een programma met vier voorstellingen, waaronder de wereldpremière van de volledig gerestaureerde en gedigitaliseerde versie van Dziga Vertov’s Anniversary of the Revolution (1918). De film werd begeleid met live muziek die het jaar van de Russische revolutie verbond met het heden.

Naast honderden korte Q&A’s met publiek worden er verschillende uitgebreide nagesprekken – Doc Talks – gepresenteerd met filmmakers, experts en soms zelfs hoofdpersonen. Het publiek krijgt zo unieke achtergrondinformatie over de film en hoe deze tot stand is gekomen.


Voor professionals organiseren we Industry en Filmmaker Talks. Dit zijn sessies met gerenommeerde filmmakers en producenten, over thema’s gerelateerd aan het vak van documentairemaken.


Dit jaar legden we 33 Talks vast op video en podcast om online terug te kijken en luisteren, wat met name interessant was voor Industry professionals die niet bij de sessies aanwezig konden zijn.