IDFA door het jaar heen

Meer dan een festival

Documentaireliefhebbers kunnen, naast het festival in november, het hele jaar door van IDFA genieten.


The best of IDFA on tour


Van januari tot en met april kunnen bezoekers in 43 filmtheaters door heel Nederland kennismaken met een selectie van prijswinnende films die tijdens de laatste editie van IDFA te zien waren. In 2018/2019 waren dit onder meer Don't Be a Dick About It (winnaar publieksprijs) en Los Reyes, die de Special Jury Award For Feature-Length Documentary in 2018 in de wacht sleepte.


IDFA Specials


Ieder jaar geeft IDFA voorproefjes van het nieuwe festivalprogramma tijdens de IDFA Specials in Pathé Tuschinski in Amsterdam. In 2018 vertoonden we in september Putin’s Witnesses van Vitaly Mansky, inclusief inleiding en nagesprek met schrijver, journalist en Rusland-kenner Pieter Waterdrinker. Via een live-streamverbinding sprak de regisseur over zijn film met het publiek. In juni 2019 vertonen we Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese als IDFA Special, met inleiding door singer-songwriter Lucky Fonz III.

IDFA x Partners


IDFA weet inmiddels steeds beter een jong, cultureel divers publiek te bereiken. Dat doen we door maandelijks events te organiseren met partners als de Melkweg, Tolhuistuin, Kriterion, De School en FC Hyena. Ook werken we actief samen met andere festivals zoals Black Achievement Month en Da Bounce Urban Film Festival, waar een selectie van IDFA-documentaires te zien was. Daarnaast vindt iedere zomer IDFA by Night plaats in cultureel centrum Pakhuis de Zwijger, waar twee weken lang iedere avond IDFA-documentaires worden vertoond.


IDFA online


Tot slot is er IDFA’s online collectie. In 2018 waren er maar liefst 763 documentaires via onze website te bekijken, een deel gratis en een deel betaald. Voor het onderwijs stellen we gratis documentaires beschikbaar in Docschool Online. Regelmatig vragen we een gastcurator om een selectie van documentaires uit de IDFA-collectie te maken. In het kader van Amsterdam Dance Event heeft bijvoorbeeld DJ Eddy de Clerq een set films samengesteld. Ook linkten we een aantal films aan een actueel thema, zoals de Internationale Dag van de Mensenrechten. Daarnaast maken we IDFA-films ook beschikbaar op andere platforms als het Nederlandse Cinetree en het internationale GuideDoc.