image

IDFA's exclusieve opening

A night to remember

Traditiegetrouw wordt IDFA in het monumentale Koninklijk Theather Carré geopend. Dat gebeurt regelmatig door een politcus. In 2018 was dit Sigrid Kaag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

In 2019 doorbrak IDFA deze traditie. Dit keer werd IDFA geopend door een toespraak van de Canadees-Vietnamese filmmaker Carol Nguyen – de jongste persoon met een film in de selectie van IDFA 2019.

Deze toespraak resoneerde met wat IDFA 2019 tot zo'n succesvolle editie maakte. Met thema's als identiteit, diversiteit en het glazen plafond.

IDFA 2019 was de eerste editie met een meerderheid van vrouwelijke filmmakers in alle competities en met een algemeen jonger publiek. Verschillende gemeenschappen kwamen samen in Amsterdam dankzij de zeer diverse programmering van het festival.

Openingsfilm van IDFA Bertha Fund

De openingsfilm van het festival wordt ieder jaar met zorg gekozen door IDFA's programmateam en vertoond op de besloten openingsavond. In 2019 was dit de documentaire Sunless Shadows.

Gemaakt met steun van het IDFA Bertha Fund vertelt de film van regisseur Mehrdad Oskouei een tijdloos verhaal over geweld tegen vrouwen, over hoe sommige vrouwen daarop reageren en de daaruit voortvloeiende gevolgen in de maatschappij.

In voorgaande jaren koos IDFA er ook voor documentaires te programmeren die zijn ondersteund door het IDFA Bertha Fund. Het fonds ondersteunt filmmakers uit niet-westerse landen die nergens anders terecht kunnen; landen waar het levensgevaarlijk is het vrije woord en beeld te verspreiden. Juist in deze landen is het belangrijk dat er verhalen worden verteld.

Gasten van Deloitte

Deloitte heeft als Premium Partner de mogelijkheid haar relaties op een exclusieve wijze te verwelkomen tijdens deze bijzondere avond. In een van de prachtige 'huiskamers' van de Oranje foyer heeft Deloitte de mogelijkheid haar gasten te ontvangen met een hapje en drankje. Indien gewenst kan hier na de voorstelling nog worden nagepraat.

Deloitte heeft daarnaast, als Premium Partner en Hoofdpartner, het privilege op reservering van een besloten loge, zodat relaties bij elkaar kunnen zitten met het beste zicht tijdens het programma.

"We kunnen onze geestelijke gezondheid, onze balans en onze integriteit bewaken, als we de realiteit ervaren.
Dat is waar goede documentairecinema voor staat, en wat IDFA behelst," zei Orwa Nyrabia (Artistiek directeur IDFA).