image

Deloitte Wegwijzer

Elk jaar bespeuren de programmeurs van IDFA onder de geselecteerde films een aantal thema’s die iets zeggen over de tijdgeest. Deze thema’s grijpt IDFA aan om het publiek wegwijs te maken in het aanbod van meer dan 300 films en projecten. Aan de hand van deze Wegwijzers worden routes, debatten en discussies georganiseerd. Jaarlijks gaat het om een tiental thema’s die zijn terug te brengen tot drie grote verhalen van IDFA: mens & maatschappij, duurzaamheid & innovatie en kunst & cultuur. Op deze pagina staan een aantal voorbeelden uit 2019.

Samen met Deloitte wordt een Wegwijzer opgesteld die past bij haar doelstellingen. Deze kan worden gedeeld met de eigen achterban via een Deloitte landingspagina. Een van de films kan in een exclusieve (online) voorstelling worden vertoond, incl. nagesprek met een filmmaker of expert.

I-World: Hoe blijven we menselijk met alle technologie?

Hoe blijven we menselijk met alle technologie, met het ritme van ons leven dat steeds sneller gaat? Filmmakers onderzoeken het leven in een verbonden wereld, de uitdagingen van een 'slimme' werkelijkheid en de manieren waarop we proberen om te gaan met deze veranderende context.

Show Me Your ID?

Het individu en het grotere geheel, het oppervlakkige en het diepgravende, en de uitdaging om te blijven wie je bent in een wereld die er de voorkeur aan geeft om je in een hokje te stoppen en je acties en keuzes te beheren; in deze films worden we uitgedaagd door een heel scala aan personages en kwesties.

People and Planet

Hoe moet de mens zich verhouden tot de planeet? Deze films nodigen uit tot leren, denken en discussiëren over onderwerpen als genetische manipulatie, de link tussen taal en natuur, het streven naar duurzaamheid en het omgaan met een onzekere toekomst.

It's a Woman's World

Steeds meer films van vrouwelijke filmmakers onderzoeken het vrouw-zijn in de wereld van vandaag. Van beroemdheden tot obscure dromers, van het eigen ik tot grootschalig sociaal-politiek onderzoek: deze films geven een holistische, maar nooit volledige visie.

Life in Europe

Europa staat voor tal van uitdagingen, en de Europese Unie is meer dan ooit tevoren het onderwerp van kritiek. Economie, onderwijs, gezondheidszorg, inkomen, de vluchtelingencrisis, de opkomst van extreemrechts: hoe we met deze vraagstukken omgaan is bepalend voor onze toekomst. Deze films stellen allemaal zo'n vraagstuk centraal.

Waar komen de geselecteerde documentaires vandaan?

Exceptional female filmmakers

"Een eerlijkere vertegenwoordiging bereiken was veel gemakkelijker dan het leek", zei artistiek directeur Orwa Nyrabia in reactie. "De uitmuntende films die dit jaar hun weg naar ons vonden, waren een bescheiden bewijs dat we in de aanwezigheid zijn van uitzonderlijke vrouwelijke filmmakers."

Films by female directors in the competitions

Films by female directors in the selection