image

Een droom die uitkomt!

Als voormalig filmmuseum is Vondel CS een plek boordevol filmgeschiedenis middenin een ‘superdiverse’ stad waarin de etnisch-culturele diversiteit steeds verder toeneemt. In dit bijzondere paviljoen in het grootste stadspark van Amsterdam krijgt IDFA de mogelijkheid het hele jaar door actief en zichtbaar te zijn en van hieruit een rol te spelen in het culturele leven van de hoofdstad. IDFA maakt zo definitief de stap van festival naar fysiek instituut met een mix van openbare vertoningen en besloten bijeenkomsten voor professionals, publiek, donateurs, (film)studenten en niet te vergeten scholieren.

Het IDFA-team verhuist mee naar deze een nieuwe plek in het hart van Amsterdam. De helft van het gebouw doet dienst als kantoor. Het publieke gedeelte op de begane grond beslaat bijna 600 M2. Hier wordt een bioscoopzaal gecreëerd met circa 60 stoelen en de andere twee zalen worden gebruikt als flexibele studio’s en debatruimtes. Hierdoor kunnen we film, nieuwe media, online en hybride activiteiten produceren én presenteren en flexibel schakelen tussen verschillende presentatievormen.

Een publiek toegankelijk documentairetheater als kloppend hart van IDFA.

In een tijd waarin de pandemie endemisch wordt, denken we dat er behoefte zal zijn aan gespecialiseerde filmtheaters waar kleine groepen mensen samen komen en kunnen genieten van en geïnspireerd worden door een kwalitatief hoogstaand aanbod als reactie op de commerciële programmering in grote zalen en complexen. Bij IDFA blijft zowel tijdens het festival alsook bij Vondel CS de ontmoeting, de dialoog en het samen naar film kijken op een groot doek de kernactiviteit. De documentaire krijgt in bij Vondel CS een vaste, herkenbare én duurzame plek in Amsterdam voor huidige maar ook voor komende generaties. Filmgeschiedenis en de toekomst van media komen hier bij elkaar en worden toegankelijk, zodat iedereen – van jong tot oud - de kans krijgt om niet alleen de betovering van documentaires op het grote witte doek te ervaren, maar ook de immersieve schok van virtual reality te ondergaan.

Programmering

De documentaire film staat uiteraard nadrukkelijk centraal, maar er is ook ruimte voor een breed scala van artistieke disciplines zoals fotografie, -theater, -literatuur en interactieve media. In al deze disciplines richt IDFA zich op een programma van hoge artistieke kwaliteit en is de mogelijkheid voor ontmoeting en gesprek van eminent belang.

Vondel CS wordt daarmee een dynamisch centrum waar met films, gesprekken, presentaties en tentoonstellingen een blik op de wereld wordt geven in al zijn tegenstrijdigheden, dag in dag uit, week in week uit.

Specials en thematische series

Meerwaarde zien we vooral in Specials en thematische series. Het gaat dan bijvoorbeeld om gecureerde series met moderne klassiekers, thematische programma's, landenthema's of retrospectieven van regisseurs.

Ook worden er in Vondel CS uiteenlopende Specials geprogrammeerd, met films, sprekers en gastcuratoren uit allerlei disciplines naar aanleiding van de (documentaire) actualiteit.

IDFA voor kinderen

Een belangrijk speerpunt in de programmering van Vondel CS zijn de schoolvoorstellingen, inclusief de workshops voor docenten. Net zoals elk kind in Nederland De Nachtwacht gezien moet hebben, is het ons streven om elk kind in Nederland de kans te bieden om een IDFA documentaire te bekijken. Daardoor leren deze jongeren kritisch te kijken, hun horizon te verbreden en te praten over maatschappelijke onderwerpen.

Nieuwe media

IDFA DocLab viert in november 2021 haar zijn vijftienjarig bestaan. Vondel CS biedt een prachtige kans om vanaf dat moment een baanbrekende nieuwe media programmering het hele jaar door open te stellen voor nieuw en jong publiek. IDFA DocLab onderhoud via haar doorlopende Research & Development Programma sterke banden met toonaangevende makers, onderzoekpartners als MIT en internationale instellingen als SXSW, Sundance en het Phi Centre. Samen met dit netwerk van makers en partners geven we nieuwe media in Vondel CS een vaste plek, met kleinschalige exposities, VR vertoningen en interactieve kunst.

IDFA in the Park

Het park is tevens het podium als IDFA jaarlijks het culturele seizoen afsluit eind juni met een zomer-IDFA: openluchtvertoningen van tien unieke topdocumentaires uit de geschiedenis van IDFA. De keuze van de films is nauw afgestemd op zomerse omstandigheden en een jong en divers publiek bestaande uit circa 300 kijkers per avond. Ook zal er dagelijks sprake zijn van een nevenprogramma bestaande uit live-muziek, performances, gesprek, food & drinks en zo meer. Kortom, een mooi eind van het seizoen en begin van de zomer. De vertoningen vinden iedere avond vanaf 22.00 uur plaats en de toegang is gratis!

Workshops & Masterclasses

Een van de kernactiviteiten van IDFA is het ondersteunen van filmmakers. Gedurende het jaar organiseren we verschillende workshops voor documentair talent, naast masterclasses en talks. De workshops zijn gericht op jong Nederlands talent én internationale filmmakers die een week in Amsterdam aan hun project werken. Het organiseren van deze activiteiten in een eigen gebouw zou een kans zijn om meer contact en synergie te creëren tussen de deelnemers, ons filmprogramma en het IDFA-team. Vondel CS is een plek waar creativiteit kan stromen.

Nederlandse Documentaire Hub

Daarnaast kan er worden samengewerkt met brancheverenigingen zoals de DDG, NAPA en Vevam. Hun leden maken deel uit van het IDFA-publiek en dragen bij aan het creëren van een Nederlandse Documentaire Hub. De nieuwe ruimte is tevens een plek voor documentairemakers en producenten om rough cuts te delen met een klein publiek, om hun films in première te laten gaan, privé-vertoningen te houden, of zelfs collectieve projecten samen te brengen en te ontwikkelen. Maandelijkse documentairedrinks in het IDFA-café versterken daarbij het hub-gevoel.

Financiering van de IDFA Filmzaal

IDFA heeft zelf een groot deel van het budget dat nodig is om die mooie filmzaal te bouwen. Een plek waar jij straks kunt genieten van alles wat IDFA te bieden heeft. Waar je andere filmliefhebbers ontmoet én voor of na de film een drankje kunt drinken of een hapje kunt eten.

Via een crowdfunding-campagne hopen we de resterende €100.000,- euro bij elkaar te kunnen krijgen. De totale kosten voor de verbouwing en benodigde apparatuur van de filmzaal zijn ongeveer €300.000,-.

Onderstaand aanbod delen we eerst onder de Dikke Vrienden van IDFA van 25 juni tot 1 juli. Vervolgens kunnen we aan de Vrienden en het overige publiek laten zien dat we hopelijk al een stuk op weg zijn zodat dit enthousiasme opwekt.

Mocht je als ambassadeur willen optreden en de campagne willen delen in jouw omgeving dan waarderen we dat enorm!

Je draagt met je gift bij aan de toekomst en positionering van IDFA als documentaire instituut en je maakt het mede mogelijk dat artistieke documentaires het gehele jaar door toegankelijk worden gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek.

En voor Dikke Vrienden is dit natuurlijk een prachtig clubhuis om samen te komen en af te spreken!

Werving voor de IDFA filmzaal:

Adopteer een stoel!

Steun de bouw van de filmzaal door één van de 60 stoelen te adopteren met een periodieke schenking van €400,- . Je schenking is uiteraard fiscaal aftrekbaar waardoor je netto ongeveer de helft bijdraagt. Het is ook mogelijk het gehele bedrag via een eenmalige schenking te voldoen.

Wij danken jou met:

  • Vemelding van je naam (anoniem mag uiteraard ook) voor een periode van 5 jaar bij de Chair Founders in de filmzaal.
  • Een jaarlijkse uitnodiging voor een exclusieve filmvertoning samen met de andere stoeladopteerders, incl. borrel in het IDFA café.
  • Een mooi adoptiecertificaat!

De filmzaal voor jou privé

Steun de bouw van de filmzaal door een periodieke schenking van €2.000,-. Je schenking is uiteraard fiscaal aftrekbaar waardoor je netto ongeveer de helft bijdraagt. Het is ook mogelijk het gehele bedrag via een eenmalige schenking te voldoen.

Wij danken jou met:

  • Vemelding van je naam (anoniem mag uiteraard ook) voor een periode van 5 jaar bij de Cinema Founders in de zaal.
  • De mogelijkheid om elk jaar een privé filmvertoning te organiseren voor je vrienden, familie of collega’s. Of een kinderfeestje, dat kan ook. Samen zoeken we een documentaire die aansluit bij jouw wensen!

Eenmalige donatie

Jij staat net als wij te juichen dat er een IDFA Filmzaal komt en steunt dit belangeloos met een zelf te kiezen bijdrage. We zijn je eeuwig dankbaar voor je warme betrokkenheid en we zorgen met het IDFA-team en alle partners voor geweldige programma's!

Doneren voor deze optie kan direct via het webformulier: