image

Lesmateriaal, workshops en projecten

IDFA organiseert het hele jaar door workshops, voorstellingen, docentenbijeenkomsten en -trainingen in samenwerking met haar filmmakers en partnerorganisaties. Voor de schoolvoorstellingen tijdens het festival werkt IDFA bijvoorbeeld samen met De Animatiebus en FOAM. Ook is het ook mogelijk om deel te nemen aan verschillende workshops buiten het festival om; voor leerlingen is het mogelijk een mini-documentaire onder leiding van een IDFA filmmaker te maken of een eigen filmfestival te organiseren. Daarnaast biedt IDFA online lesbrieven en opdrachten aan die leerlingen zelfstanding vanuit huis kunnen maken of in de klas. Dit materiaal is geschikt voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Bereik workshop en projecten: 2020: 1389 leerlingen 2019: 929   leerlingen

Maak zelf een documentaire

Voor wie: Bovenbouw PO en alle niveaus VO Uitvoering: Op school of op andere locatie Hier maken leerlingen actief kennis met de praktijk van het documentairemaken. Een ervaren regisseur komt in de klas en analyseert aan de hand van zijn eigen film en andere IDFA fragmenten beeldtaal en het effect hiervan op de kijker met de leerlingen. Hierna maken leerlingen een eigen mini-documentaire. Het resultaat wordt besproken onder leiding van de filmmaker. Bekijk onder aan deze pagina een aantal resultaten uit diverse workshops.

Workshop Animatiebus

Tijdens de workshop van de Animatiebus vertellen leerlingen een eigen verhaal aan de hand van de stop-motiontechniek. De workshops vinden plaats op school, en kunnen zowel voorafgaand als na het festivalbezoek worden gevolgd.

Workshop Foam

Tijdens de Foam workshops wordt ingegaan op technieken en manieren die gehanteerd kunnen worden bij het fotograferen van bepaalde onderwerpen. De workshops vinden plaats na afloop van het bezoek aan de schoolvoorstellingen. De thema's van de films staan hierbij centraal.

Organiseer een eigen festival

Voor wie: VO en alle mbo-opleidingen Uitvoering: Op opleiding locatie Duur: 1 x workshop (1,5 uur), 1 x feedback/feed forward (1,5 uur). Optioneel: workshop modereren (1,5 uur)

In een aantal lessen, onder begeleiding van IDFA, leren studenten in een korte tijd samen met de klas een eigen filmfestival te organiseren. De studenten zijn de baas. Zij stellen zelf het programma samen: ze bepalen het thema van het festival, selecteren bijpassende films, zorgen voor interessante gastsprekers, zorgen voor budget en de locatie, verzorgen de productie en nemen de leiding wat betreft marketing en communicatie.