image

IDFA Junior, Kids & Docs

Kijken met kinderen

IDFA Junior is een dag voor onze jonge bezoekers en hun (groot)ouders. Een dag vol (korte) jeugdocumentaires en een spannend randprogramma. Er worden klassiekers vertoond, maar ook spiksplinternieuwe films.

Een bekende televisiepresentator maakt er als moderator een feestje van. Filmmakers en hoofdpersonen worden uitgenodigd voor nagesprekken. Regelmatig treedt de hoofdpersoon uit de film tijdens het programma op: denk aan een skateboarder, mountainbiker, een dansgroep etcetera. Bij de klassiekers is het uniek om de hoofdpersonen een aantal jaren later terug te zien en te horen hoe het nu met ze gaat. Kinderen hebben alle vrijheid om te vragen wat ze willen. Dit levert prachtige gesprekken op met (groot)ouders en andere kinderen.

Buiten de zalen is er altijd een feestelijke randprogrammering, die bestaat uit bijvoorbeeld een animatietafel en virtualrealitybrillen.

Kinderen krijgen de dobbelsteenmicrofoon toegegooid om een vraag te kunnen stellen aan de filmmaker of hoofdpersoon van de documentaire.

Kids & Docs

De Kids & Docs-competitie nodigt een jong publiek uit om de kunst van de documentairefilm te ontdekken. Moeilijke onderwerpen en een grote artistieke expressie vormen de hoekstenen van deze selectie, die zowel op jonge kinderen als op de oudere jeugd gericht is. Samen laten de titels er geen misverstand over bestaan: een fantasierijk jong publiek moet serieus worden genomen.

Filmstill uit JovannaForFuture