Dikke Vrienden Talk

Ferdinand ter Heide

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Zo'n 10 jaar geleden verkocht ik mijn bedrijf Mastervolt. Daar produceerden we o.a. apparatuur die ervoor zorgt dat zonnepanelen stroom kunnen leveren.

Daarna ben ik me als co-founder van Villagepump gaan richten op het verstrekken van schoon drinkwater in landen als Maleisië en Indonesië en ook in vluchtelingenkampen in Libanon en Bangladesh. De Villagepump is een pomp die op zonne-energie werkt en waarmee je ruim 500 liter water per uur kunt zuiveren tot veilig drinkwater. Puur op handkracht, zonder externe energiebron of chemicaliën. Voor elke geïnstalleerde pomp profiteren rond de 60 huishoudens van schoon drinkwater, op ieder moment van de dag.

Als ik in Nederland ben fiets ik graag. Het rondje Amsterdam, Uitdam, Marken, Monnickendam met omliggende natuur is me erg dierbaar. De plaatselijke organisaties voor natuurbeheer hebben een paar jaar geleden met bezuinigingen te maken gehad. Daarom wilde ik helpen, en heb ik bij Uitdam een stuk land gekocht van de provincie. In samenwerking met Staatsbosbeheer zorgen we voor een hoger grondwaterpeil, zodat er meer leven in de hogere grondlagen komt. De weidevogels worden bedreigd door een te lage waterstand, het te vroeg en te vaak maaien van het grasland gevolgd door het injecteren van drijfmest in de bodem.

De natuur en water spelen een belangrijke rol in mijn leven. Ik geniet van het uitzicht over het IJ als ik thuis ben. Ook maak ik graag lange tochten met mijn expeditiezeilschip naar plekken zoals Patagonië, Spitsbergen en Groenland. Mijn vriendin Marjan zeilt vaak met me mee, zoals bijvoorbeeld naar Antartica.

Wat is jouw verbinding met IDFA?

Sinds 2016 steun ik IDFA. Ik vind het erg belangrijk dat er kennis wordt verspreid over wat er allemaal niet goed gaat in de wereld. Dit dwingt mensen tot nadenken, en maakt verandering mogelijk. In 2018 heb ik tijdens het Dikke Vrienden Diner mijn bijdrage verhoogd naar Dikke Vriend+ op het gebied van educatie, omdat ik de onderwijsactiviteiten van IDFA specifiek wil steunen. Op deze manier leren jongeren dat er ook een wereld buiten social media is en krijgen ze maatschappijkritische verhalen te zien.

Welke activiteiten waardeer je het meest gedurende het jaar of tijdens het festival?

Samen met mijn kleinkinderen bezoek ik elk jaar IDFA Junior. Ik geniet ervan om met hen naar de korte documentaires en de leuke randprogrammering te kijken. Daardoor ontstaan er ook weer andere, leuke gesprekken tussen ons. Vorig stond ons buurmeisje (Skate Kate) zelfs op het podium. Deze documentaire, die gaat over een meisje dat zich staande moet weten te houden in een door jongens gedomineerde skatewereld, is in 2015 op IDFA vertoond. Eind vorig jaar kwam deze als klassieker terug tijdens IDFA Junior. Kate is dan 4 jaar ouder en dat zorgt voor een mooi nagesprek, kinderen en hun (groot)ouders zien en horen hoe het nu met Kate gaat.

Met name Push heeft me geraakt. Dit komt mede doordat ik vroeger mijn scriptie heb geschreven over randstedelijke ontwikkeling.

Welke documentaire is jou van alle IDFA-edities het meest bijgebleven, en waarom?

De documentaire Sealers - One Last Hunt heeft een enorme indruk op me gemaakt. Een harde film over de Noorse zeehondenjacht. Afschuwelijk hoe er met dieren wordt omgegaan in de wereld.

Wie nomineer jij voor de volgende Dikke Vrienden Talk?

Graag nomineer ik Patrick van Son!

Skate Kate is gratis terug te zien via NPO2.

Push en Sealers - One Last Hunt zijn voor een kleine bijdrage via Vimeo terug te zien.