Jaarprogramma

Dikke Vrienden

2021

Met veel plezier presenteer ik je hierbij het Dikke Vrienden jaarprogramma 2021. Uitnodigingen voor alle avonden volgen voorafgaand aan de events. Op basis van dit overzicht kun je alvast data in je agenda zetten zodat je niets hoeft te missen.

Samen hopen we dat de filmtheaters de komende tijd weer voorzichtig opengaan. Mocht dit niet zo zijn dan passen we het programma daarop aan.

Blijf gezond in de tussentijd en ik hoop je snel weer te ontmoeten.

Hartelijke groet,

Marloes

Private Donations Manager

IDFA Educatie: kijkje achter de schermen

Online Zoom

Woensdag 10 maart 17.30 - 18.00

De filmselectie van de schoolvoorstellingen wordt gedaan door IDFA en docenten samen. Mocht je het leuk vinden om eens mee te kijken bij de filmselectie voor het voortgezet onderwijs en mbo dan kun je dit laten weten via een e-mail aan marloes@idfa.nl

Marije Veenstra (programmamanager Educatie) geeft een korte introductie over de films, waarna je deze thuis zelf online kunt bekijken. Een week later is er een evaluatie gepland, waarbij je als je dat wilt ook mag meekijken. De films worden beschikbaar gesteld nadat je je hebt aangemeld.

IDFA Educatie

Door het aanbieden van documentaires aan het onderwijs wil IDFA de horizon van scholieren verbreden en hen in staat stellen om de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken en beter te begrijpen. Documentaires lenen zich goed voor deze doelstelling omdat een visuele bron, voor veel jongeren, krachtiger is dan een taalkundige. Ook laat het genre ruimte voor discussie over vormen van representatie en manipulatie. Het kijken van documentaires geeft leerlingen de handvatten om zich tot bewuste, kritische en actieve burgers  te ontwikkelen. En dat is, in een door (social) media gedomineerde samenleving als de onze, essentieel.

Haardvuur Talk IDFA Bertha Fund

Online Zoom

Woensdag 24 maart 20.30

Isabel Arrate Fernandez, directeur van het IDFA Bertha Fund, vertelt meer over het selectieproces van dit aan IDFA gerelateerde fonds dat jaarlijks ruim 700 aanvragen ontvangt. De eerste selectieronde van het jaar heeft dan net plaatsgevonden met de commissie. Welke projecten zijn geselecteerd en waarom? Ook wordt er een filmmaker uitgenodigd die samen met Isabel in gesprek gaat. De Talk vindt plaats in een kleine setting, wordt ondersteund met beeldmateriaal en er is veel ruimte voor het stellen van vragen.

IDFA Bertha Fund

Supporting powerful documentary films and extraordinary filmmakers from around the globe. Dat is het motto van het IDFA Bertha Fund. Het fonds ondersteunt deze filmmakers - die vaak nergens anders terecht kunnen - bij het ontwikkelen van hun films en hun vakmanschap en bij het opzetten van festivals in eigen land. Daarnaast nodigen we ze uit voor IDFA ze bijdragen aan het debat over pluralisme en tolerantie. Via IDFA en dankzij het IDFA Bertha Fund worden urgente documentaires uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa door een wereldwijd publiek gezien.

Haardvuur Talk Talentontwikkeling

Online Zoom

Woensdag 2 juni 20.30

Aanwas van talent is belangrijk voor elke kunstdiscipline. Daarom heeft IDFA een internationaal talentontwikkelingsprogramma. Meike Statema vertelt hier tijdens deze Talk meer over aan de hand van een documentaire die we samen bekijken. Ook nodigt ze een filmmaker uit waarmee we samen in gesprek gaan.

Filmvertoning: Writing With Fire

Exclusieve preview

Soho House

Dinsdag 6 juli 20.00 - 22.30

Filmbeschrijving: in een rommelig nieuwslandschap dat wordt gedomineerd door mannen, duikt India's enige krant op die wordt gerund door Dalit-vrouwen. Gewapend met smartphones breken hoofdverslaggever Meera en haar journalisten tradities, of het nu aan de frontlinie van de grootste problemen van India is of binnen de beslotenheid van hun huis, en herdefiniëren ze wat het betekent om machtig te zijn.

Writing With Fire won in februari tijdens Sundance twee grote filmprijzen: de Audience- en de Special Jury Award. De filmmakers pitchten dit project tijdens het IDFA Forum in 2017 voor financiering en werden daarna gesteund door het IDFA Bertha Fund. Beide filmmakers namen voor dit project deel aan het talenontwikkelingsprogramma tijdens de IDFAcademy Summerschool.

IDFA Forum

IDFA Forum is een van de meest invloedrijke ontmoetingsplaatsen voor filmmakers, creatieven en producenten die werken aan baanbrekende creatieve documentaires en nieuwemedia-projecten. IDFA Forum brengt de sterkste documentaireprojecten-in-uitvoering van over de hele wereld samen in een uniek en compact vierdaags programma, met openbare presentaties en een-op-een gesprekken. Op deze topmarkt ontdekken besluitvormers, producers en andere belanghebbenden een scala aan uitzonderlijke werken, waaronder bioscoopreleases, series en interactieve nieuwemedia-projecten van over de hele wereld. Op IDFA Forum vind je partners en verbreed je je internationale netwerk.

Filmvertoning: IDFA Special

Tuschinski 1

Juli

Een voorpremière op IDFA 2021.

We sluiten de avond af met een hapje en drankje met de genodigden en de filmmakers in de VIP Lounge van Tuschinski. De uitnodiging wordt ongeveer 4 weken vantevoren verstuurd.

IDFA Talentontwikkeling

De pandemie heeft de documentaire industrie nagenoeg tot stilstand gebracht. Producties stagneren, makers worden afgeleid in hun creatief proces en de distributie- en vertoningsmogelijkheden nemen af. De gevolgen van COVID voor de filmindustrie zullen in de komende jaren voelbaar blijven. En zoals zo vaak in een crisis zijn het de kwetsbaren die daarvan het meest te lijden hebben. Zo ook in de internationale documentaire industrie. Met name de mogelijkheden van jonge talentvolle makers worden beperkt en onzeker. Hun toekomst staat op het spel. En een aanwas van talent is belangrijk voor elke kunstdiscipline. Om nieuw talent te stimuleren en producties op hoog niveau te bevorderen, organiseert IDFA daarom ieder jaar trainingsprogramma's voor opkomend filmtalent.

Filmvertoning: IDFA Special

Tuschinski 1

Medio september

Een voorpremière op IDFA 2021. We sluiten de avond af met een hapje en drankje met de genodigden en de filmmakers in de VIP Lounge van Tuschinski. De uitnodiging wordt ongeveer 4 weken vantevoren verstuurd.

Filmvertoning

Exclusieve preview

Soho House

Dinsdag 5 oktober 20.00 - 22.30

Op deze avond presenteren we wederom een exclusieve preview op het festival. We starten met een ontvangst in de BlueRoom en sluiten de avond af met een borrel. Vanwege de kleine zaal is er een beperkte beschikbaarheid dus meld je snel aan zodra je de uitnodiging medio september ontvangt.

Dikke Vrienden Diner

N.t.b.

Donderdag 28 oktober 19.00

Orwa Nyrabia, artistiek directeur van IDFA, presenteert samen met de IDFA-programmeurs aan de hand van pakkende filmfragmenten een exclusieve preview op het festival. Een bijzondere avond, waarbij de Dikke Vrienden samen met het IDFA bestuur en de programmeurs aan tafel zitten en hun enthousiasme over film met elkaar delen. Na het diner ontvangen de Dikke Vrienden, vers van de pers, als allereerst het programmamagazine, zodat het samenstellen van ieders persoonlijke festivalprogramma kan starten.

Voorverkoop

Maandag 1 november 12.00 - Woensdagochtend 3 november 9.00

Als Dikke Vriend bestel je als eerste kaarten in de voorverkoop. De 20 vrijkaarten zijn in te wisselen voor alle reguliere voorstellingen en de Carré programmering.

Exclusieve opening van IDFA

Koninklijk Theater Carré

Woensdag 17 november 20.00

De exclusieve en feestelijke opening van het festival in Carré. Veel bijzondere gasten, mooie en inspirerende toespraken en een filmmaker die met zijn of haar documentaire een wereldpremière beleeft. Na de vertoning heffen we samen het glas op IDFA 2021!

Filmvertoning: Bring a Friend

Koninklijk Theater Carré

Zondag 21 november

Tijdens het festival kun je een vriend of vriendin introduceren bij de Dikke Vrienden. We starten met een feestelijke borrel in de Oranje Foyer en daarna bekijken we een van de absolute toptitels van het festival, inclusief een mooi nagesprek.

Filmvertoning: première IDFA Bertha Fund film

Inclusief meet & greet met de filmmakers

N.t.b.

Voor de Dikke Vrienden+ van het IDFA Bertha Fund is er een première vertoning van een door het fonds ondersteunde documentaire. Inclusief exclusieve meet & greet met de filmmaker en borrel.

Filmvertoning: IDFA Junior

EYE

Zondag 21 of 28 november

Het programma van IDFA Junior voor haar jongste bezoekers (9-13 jaar): met vier jeugddocumentaires voor en over kinderen. Dikke Vrienden+ die de onderwijsactiviteiten van IDFA steunen worden uitgenodigd voor deze bijzondere dag en worden warm onthaald. Een feestelijk programma samen met je (klein)kinderen of neefjes en nichtjes. De hoofdpersonages uit de films zijn aanwezig wat zorgt voor een magische ervaring voor jong en oud.

Dikke Vrienden on Tour

Podium Vlieland

10 tot 13 December

Heb je nog meer honger naar mooie films en wil je dat combineren met een weekendje uitwaaien? Kom dan mee met de Dikke Vrienden on Tour. Kopenhagen ging begin vorig jaar niet door vanwege de pandemie dus daarom zoeken we het nu dichterbij huis in het mooiste natuurgebied van Nederland.

Tijdens IDFA Vlieland bekijk je 6 IDFA documentaires. Bojan Bajic, eigenaar van de gezellige bioscoop Podium Vlieland, en ook Dikke Vriend, verwelkomt ons.

Dikke Vrienden Diner 2020