Terugblik 2018

Dikke Vrienden
jaarprogramma 2019

2 FEBRUARI 2019
Dikke Vrienden on Tour, IFFR

Joost Damen, Sr. Programmeur bij IDFA selecteerde speciaal voor de Dikke Vrienden drie interessante films:


Dirty God, Tel Aviv on Fire, A Private War

Nog voor de voorverkoop startte, werd er met dank aan IFFR kaarten besteld.

Voor 2020 is er het voornemen om samen met geïnteresseerde Dikke Vrienden het documentairefestival CPH:DOX te bezoeken in Kopenhagen. De programmeurs van IDFA stellen een mooi programma samen. Dit festival vindt plaats van 18 tot 29 maart. Een aantal Dikke Vrienden hebben zich al aangemeld. Heb je ook interesse om mee te gaan? Stuur dan een mail naar marloes@idfa.nl

13 FEBRUARI 2019
Besloten voorstelling (Dikke) Vrienden, EYE Filmmuseum

The Silence of Others, Spanje, Verenigde Staten - 2018 - Robert Bahar, Almudena Carracedo - 96 min.


Door een Spaanse amnestiewet bleven de ‘politieke’ daden van medewerkers van het Franco-bewind tot nu toe onbestraft. Ondertussen liggen zo'n honderdduizend lichamen in massagraven, weten tienduizenden gestolen kinderen niet wie hun ouders zijn en riskeren slachtoffers dat ze hun folteraars op straat tegenkomen. Een rechtszaak in Argentinië moet daar verandering in brengen.

Nagesprek met Liesbeth Zegveld, mensenrechtenadvocaat.

22 MEI 2019
Dikke Vriend + avond, IDFA Onderwijs, IDFA Filmzaal

Watani My Homeland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk - 2017 - Marcel Mettelsiefen - 51 min.


Door het aanbieden van documentaires aan het onderwijs wil IDFA de horizon van scholieren verbreden en hen in staat stellen om de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken en beter te begrijpen. Documentaires lenen zich goed voor deze doelstelling omdat een visuele bron, voor veel jongeren, krachtiger is dan een taalkundige. Ook laat het genre ruimte voor discussie over vormen van representatie en manipulatie. Het kijken van documentaires geeft leerlingen de handvatten om zich tot bewuste, kritische en actieve burgers  te ontwikkelen. En dat is, in een door (social) media gedomineerde samenleving als de onze, essentieel.


Meike Statema en Marije Veenstra van IDFA Onderwijs vertellen over de doelstellingen en ambities. Samen kijken we naar een prachtige film die IDFA inzet bij Schoolvoorstellingen tijdens IDFA en in de klas.


Watani My Homeland: Het aangrijpende verhaal van een Syrisch gezin, dat gedurende drie jaar gevolgd wordt. Als vader door IS wordt ontvoerd en het dagelijks leven in hun al grotendeels verwoeste woonplaats Aleppo onhoudbaar wordt, vlucht moeder met de vier jonge kinderen naar Duitsland, waar ze een nieuw leven proberen op te bouwen.


Na de filmvertoning is er een gesprek met filmmaakster Anneloor van Heemstra. Anneloor begeleidt IDFA schoolvoorstellingen als gespreksleider en een aantal van haar films zijn vertoond in het IDFA Kids& Docs programma.

Dikke Vrienden hebben de mogelijkheid om bij interesse IDFA Onderwijs specifiek te ondersteunen door middel van het Dikke Vriend+ programma en zo op een bijzondere manier betrokken te worden.

11 juni 2019
IDFA Special, Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese, Tuschinski 1

In het najaar van 1975 en voorjaar van 1976 toerde Bob Dylan door heel Amerika, met een imposante groep muzikanten en kunstenaars in zijn kielzog. Hij nam niet alleen mensen met wie hij al langer samenwerkte op sleeptour, zoals folkzangeres Joan Baez en dichter Allen Ginsberg, maar ook muzikanten als Roger McGuinn. De Rolling Thunder Revue, heette de tour langs relatief kleine zalen in relatief kleine steden. De gelukkigen die een kaartje konden bemachtigen werden getrakteerd op energieke liveshows, waarin Dylan experimenteerde met de songs die zijn beroemde album Desire zouden gaan vormen.


In deze nieuwe documentaire wordt de tour geportretteerd door de legendarische filmmaker Martin Scorsese. De wervelende concertbeelden worden niet alleen afgewisseld met nieuwe interviews met Dylan en andere betrokkenen, maar ook met nieuwsbeelden die het roerige Amerika van die jaren tonen, en meer parels uit het archief.


Inleiding door Lucky Fonz III

De film wordt ingeleid door Lucky Fonz III. Bob Dylan is al jaren een grote inspiratiebron voor de singer-songwriter. Hij studeerde zelfs af op Dylan's teksten, en was het er dan ook helemaal mee eens dat zijn idool in 2016 een Nobelprijs voor de literatuur won.

We sluiten de avond af met een hapje en drankje met de genodigden en de filmmakers in de VIP Lounge van Tuschinski.

24 JUNI 2019
Dikke Vriend + avond IDFA Bertha Fund, IDFA Filmzaal

Amal, A Thousand Girls Like Me, The Next Guardian, Sonita, In Praise of Nothing en Kabul, City in the Wind: dit is een greep uit de succesvolle documentaires die tot stand kwamen met hulp van het IDFA Bertha Fund. Een bijdrage vanuit het IDFA Bertha Fund (voorheen Jan Vrijman Fonds, opgericht in 1997) helpt filmmakers bij de ontwikkeling en research van hun project, het filmen, het monteren of de afwerking. Daarmee stimuleren we dat krachtige en urgente verhalen uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa gemaakt en verspreid kunnen worden in eigen land en daarbuiten.


Orwa Nyrabia, artistiek directeur van IDFA en Isabel Arrate, directeur van het IDFA Bertha Fund, vertellen vol passie over het IDFA Bertha Fund en gaan graag met de Dikke Vrienden in gesprek over de missie en ambitie. Uiteraard bekijken we samen een documentaire en/of fragmenten om te zien welke impact een documentaire afkomstig uit deze landen heeft.

Dikke Vrienden hebben de mogelijkheid om bij interesse het IDFA Bertha Fund specifiek te ondersteunen door middel van het Dikke Vriend+ programma en zo op een bijzondere manier betrokken te worden.

4 JULI 2019
IDFAcademy Summer School, Brakke Grond, Rode Zaal

De IDFAcademy Summer School biedt opkomend talent van over de hele wereld de kans om onder professionele begeleiding actief te werken aan hun documentaireproject. Het doel is elk filmplan verder te ontwikkelen, zodat het op de internationale markt gelanceerd kan worden.


De talentvolle documentairemakers krijgen begeleiding bij zowel het schrijven van het script als het monteren. In Script Development werken deelnemers in een-op-een sessies aan het narratief. Tijdens Editing Consultancy worden deelnemers bijgestaan door mentoren in het perfectioneren van hun rough cut.


Samen met de talentvolle filmmakers en de tutors kijken we naar een documentaire en/of fragmenten en gaan met elkaar in gesprek onder leiding van een van de Master-filmmakers in het programma. De vragen van de deelnemers in de zaal zorgen altijd voor een mooie dynamiek. We sluiten de avond samen af met een borrel.

Voor enkele geïnteresseerde Dikke Vrienden is er ook ruimte om een Masterclass bij te wonen op 5 juli in de ochtend.

12 SEPTEMBER
IDFA Special, Tuschinski 1

Ruim een jaar hebben Hassan Fazili en Fatima Hossani vanuit Tadzjikistan vruchteloos geprobeerd om ergens politiek asiel te krijgen voor henzelf en hun twee dochters. Nu worden ze teruggestuurd naar hun geboorteland Afghanistan, waar een premie op Hassans hoofd is gezet omdat hij in een televisiedocumentaire een afvallige Talibancommandant portretteerde. De familie kan weinig anders dan de gevaarlijke poging wagen om Europa illegaal te bereiken. Met hun mobiele telefoons leggen ze deze reis vast.


Ook al is het verhaal vaker verteld, het blijft relevant om de effecten van het Europese immigratiebeleid te zien door de ogen van mensen die simpelweg een basaal niveau van zekerheid zoeken. Bovendien tilt het specifieke karakter van dit gezin de film naar een hoger niveau. Hassan en Fatima zijn beiden filmmaker en hun oudste dochter Nargis (11), die de derde camera hanteert, voelt zich zichtbaar thuis aan beide zijden van de lens. 


Regisseur en personage Hassan Fazili wordt na afloop live geïnterviewd via Skype.

We sluiten de avond af met een hapje en drankje met de genodigden en de filmmakers in de VIP Lounge van Tuschinski.

8 oktober 2019
Dikke Vriend+ avond, IDFA DocLab

Ontmoet het DocLab team en de kunstenaars van EAT TECH KITCHEN Emilie Baltz (NY) and Klasien van de Zandschulp (NL). Een bijzondere live ervaring aangevuld met een interessante presentatie over andere projecten en installaties van Caspar Sonnen en Wotienke Vermeer van het DocLab team.


IDFA DocLab is sinds de oprichting in 2007 uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale platforms voor nieuwe media. Doelbewust stelt DocLab meer dan één medium, technologie of discipline centraal en zoekt open en onafhankelijk naar de beste nieuwe, interactieve documentairekunst en vormen van storytelling. IDFA DocLab richt zich op het aanjagen van nieuw talent, onderzoek, publiekservaringen en experiment.

Dikke Vrienden hebben de mogelijkheid om bij interesse IDFA DocLab specifiek te ondersteunen door middel van het Dikke Vriend+ programma en zo op een bijzondere manier betrokken te worden.

31 OKTOBER 2019
Dikke Vrienden Diner, Pakhuis de Zwijger, grote zaal

Orwa Nyrabia, artistiek directeur van IDFA, presenteert samen met de IDFA-programmeurs aan de hand van pakkende filmfragmenten een preview op het festival. Een bijzondere avond, waarbij de Dikke Vrienden samen met het IDFA bestuur en de programmeurs aan tafel zitten en hun enthousiasme over film met elkaar delen. Na het diner ontvangen de Dikke Vrienden, vers van de pers, als allereerst het programmamagazine, zodat het samenstellen van ieders persoonlijke festivalprogramma kan starten.

De Dikke Vrienden voorverkoop start op maandagochtend 4 november en duurt tot donderdag 7 november.

20 NOVEMBER 2019
Opening IDFA, Koninklijk Theater Carré

De exclusieve en feestelijke opening van het festival in Carré. Veel bijzondere gasten, mooie en inspirerende toespraken en een filmmaker die met zijn of haar documentaire een wereldpremière beleeft. Na de vertoning heffen we samen het glas op IDFA 2019!

24 NOVEMBER 2019
Bring a Friend, Koninklijk Theater Carré

Onder het genot van een drankje en een hapje ontmoeten Dikke Vrienden elkaar en is er de mogelijkheid om geïnteresseerde vrienden of familieleden mee te nemen voor een kennismaking met de Dikke Vrienden club. Samen bekijken we een van de topdocumentaires van het festival met uitgebreide DocTalk!

27 NOVEMBER 2019
Awardshow

Op deze feestelijke avond worden voor alle competities prijzen uitgereikt. Prijswinnaars krijgen internationale media-aandacht via IDFA en gaan met hun documentaire de hele wereld over. Na de uitreiking is er een feest samen met alle genodigden! De locatie wordt op een later moment bekend gemaakt.

IDFA bedankt jou voor de steun die je geeft en ontmoet je graag op zoveel mogelijk events!

Vragen over het programma? marloes@idfa.nl

www.idfa.nl/steunidfa