Een onvergetelijke ervaring

Wat een samenleving een samenleving maakt, zijn de verhalen die zij over zichzelf vertelt. IDFA selecteert en verzamelt deze verhalen en nodigt het publiek uit om hier over in gesprek te gaan, waardoor individuele wereldbeelden worden verbreed en inzichten worden vergroot.

De documentaire's die IDFA vertoont kunnen worden onderverdeeld in grote thema’s, waaronder:

  • Toekomst, technologie, innovatie en duurzaamheid
  • Mens en maatschappij
  • Kunst en cultuur

De context: het verhaal van IDFA

De grote meerwaarde van IDFA is dat de documentaires en projecten in een context worden geplaatst. Dat gebeurt door middel van nagesprekken met regisseurs en publiek, reflecties door experts maar ook door verschillende (online) publicaties. Tijdens het festival zijn regisseur en hoofdpersonen vaak aanwezig voor het inhoudelijke nagesprek.

Een onvergetelijke ervaring

Die context onderscheidt een filmvertoning bij IDFA van een reguliere vertoning en draagt bij tot het evenement dat IDFA is: een arena voor de vertoning van films en het voeren van een debat over maatschappelijke onderwerpen en thema's, waardoor een onvergetelijke ervaring met diepgang en inzichten wordt meegegeven.

IDFA heeft oneindig veel bijzondere documentaires vertoond die de grote thema's en discussies van nu raken.

Onderstaand een kleine selectie van films uit voorgaande edities die belangrijke thema's raken:

i-Human, Noorwegen, Denemarken - 2019 - Tonje Hessen Schei

Het toepassen van artificial intelligence heeft verstrekkende gevolgen – het hangt immers samen met macht en sociale controle. iHuman laat vele invloedrijke stemmen in dit debat aan het woord en verkent hoe AI onze levens en onze wereld verandert.

Genesis 2.0 - 2018 - Zwitersland - Christian Frei

Elke zomer trekken jagers naar de afgelegen Nieuw-Siberische Eilanden om de kostbare slagtanden van de wollige mammoet te zoeken. Tegelijkertijd is een los verbond van internationale wetenschappers bezig met het klonen van diezelfde mammoet. Epische en visueel wonderschone documentaire over grote en kleine dromen, en de mogelijke gevolgen van de revolutie binnen de synthetische biologie.

For Sama, United Kingdom - 2019 - Waad al-Kateab, Edward Watts

De 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab filmt haar leven in het belegerde Aleppo. Ze wordt verliefd, trouwt en bevalt van dochter Sama. In de vorm van een brief aan Sama vangt de film op zeer persoonlijke wijze de dagelijkse realiteit van een oorlog en een onzekere toekomst.

The Forum, Duitsland, Zwitserland - 2019 - Marcus Vetter

De internationale elite komt ieder jaar samen op het World Economic Forum in Zwitserland om in besloten kring te praten over wereldthema’s. Filmmaker Marcus Vetter kreeg er, voor het allereerst, toegang achter de schermen.

Arica - Sweden, Chile, Belgium, Norway, United Kingdom - 2020 - Lars Edman, William Johansson Kalén - 97 min.

Bij de Chileense woestijnstad Arica werd in 1984 giftig afval van het Zweedse bedrijf Boliden gedumpt. Duizenden omwonenden werden ziek. In hun vervolg op Toxic Playground (2009) volgen de filmmakers de rechtszaak tegen het mijnbedrijf.

Duurzaamheid: