Een bijzondere ontvangst

In de nieuwste tentoonstelling van DROOG

Onward & Upward, Art in the Garden of Life

De groepstentoonstelling ONWARD&UPWARD toont kunst als inspiratie, wegwijzer en troost in een leven vol onzekerheid. Directe aanleiding voor de tentoonstelling ONWARD&UPWARD, die door curator Renny Ramakers en modeontwerper Liselore Frowijn wordt samengesteld, is het onzekere heden waarin we met COVID-19 zijn beland.

Maar zijn er ooit tijden geweest die echt zeker en zonder gevaar waren? Het concept van de tentoonstelling reikt daarom veel verder. ONWARD&UPWARD reflecteert op de onzekerheden en gevaren van het leven zelf, op de kracht van het leven. Wat er ook gebeurt, we moeten door met alle middelen die we ter beschikking hebben. We moeten ‘onward’ en upward’. De tentoonstelling is te zien @droog van 2 oktober tot en met 17 januari 2021.

'Il faut cultiver notre jardin’, schreef Voltaire aan het slot van zijn roman Candide. Ofwel, laten we doen wat binnen onze macht ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen en laten we daarbij dichtbij onszelf beginnen. In het verlengde hiervan zou je kunnen zeggen dat om ‘ONWARD&UPWARD’ te kunnen gaan in een wereld vol onzekerheid we kunst nodig hebben die ons dicht bij ons zelf brengt.

De scenografie van de tentoonstelling, ontworpen door Liselore Frowijn, is een surrealistischetuin. Een tuin is continu in beweging en heeft voortdurend zorg nodig. Een tuin is een lust voor het oog maar er kunnen ook giftige planten in zitten en rozen met gemene doornen. Ook duiken er steeds weer ongewenste elementen op: schimmels, onkruid, dode bladeren. Toch is het de plek die ontroert, troost en blijdschap geeft, een plek die zowel rust geeft als ons aan het werk zet. De kunst die in deze scenografie wordt getoond, laat de grote maatschappelijke kwesties terzijde. Voorop staat de beeldende kracht van kunst, poëtische kunst, kunst die ontroert, kunst die ons troost, kunst die hoop geeft en liefde, kunst die blij maakt, kunst die je omarmt, emotie oproept, kunst die ons inspireert en stimuleert… kunst die dicht op onze huid zit, kunst op de menselijke maat. Maar ook kunst die in deze context verbaast, schuurt, prikt en onverwachte gezichtspunten biedt. Kortom, kunst die ons leert omgaan met onzekerheid.

Bevestigde kunstenaars: Anthony Goicolea (1971, VS), Anya Janssen (1962, NL), Charlotta Östlund (1973, FI), Elspeth Diederix (1971, NL), Emily Bates (1970, NL), Emma Prempeh (1996, GB), George Stamenov (1988, BG), Hugo Rocci, (1989, FR), Joana Choumali (1974, CI), Jorge Mañes Rubio (1984, ES), Margaret Lansink (1961, NL), Margriet van Breevoort (1990, NL), Mike Pelletier (1978, CA), Niek Hendrix (1985, NL) en Sethembile Msezane (1991, ZA) en Sophie Ruigrok (1992, GB).

https://www.onwardandupward.nl/